Gallery: Inside Vestas' new digs

« Back to article
  • Vestas and Gerding Edlen teamed up on the Meier & Frank renovation. Vestas leases 133,258 square feet of workspace from Gerding, the building's owner, which occupies a diminutive 8,000 square-foot office on the first floor.

    Cathy Cheney
  • The second floor of the building is a parking garage, available office expansion space in the future.

    Cathy Cheney | Portland Business Journal
  • Vestas-America President Martha Wyrsch worked closely with Flemming Lofberg, left, a senior project manager for Vestas who led the headquarters renovation project.

  • Vestas asked that an atrium be added to the middle of the building to let in more natural light. As Lofberg puts it: "We're Danish, we're light-deprived."

  • The centerpiece of Vestas' "floating" boardroom is an enormous, sustainably sourced black walnut table with matching cabinetry.

  • Gathering spaces are scattered throughout the building to encourage collaboration.

  • An outdoor patio on the top floor provides a lunch spot alongside the building's ecoroof and 112-kilowatt solar array — the largest in downtown Portland.

  • In addition to an airy cantina on the top floor of the building, Vestas added seating areas on every floor to encourage employee interaction around the coffee machine.

  • A small auditorium at the base of the atrium provides a large gathering area. If it calls to mind a similar space at Wieden + Kennedy's offices, it's no coincidence. Lofberg visited the ad firm's offices for inspiration. Still to come: pillows upholstered with fabric remnants from Pendleton Woolen Mills.

  • Vestas commissioned two major pieces of art for the new building including this installation by New York artist Bryan Hunt that plays with light from the atrium.

  • This sculpture, by Portland artist Lee Kelly, was commissioned for the main lobby area.

  • Colorful touches abound, including this Italian-made lobby furniture. The windows throughout the building are energy-efficient replicas of the original.

  • Signs throughout the building tout its sustainability features, including one that describes the 160,000 gallon cistern that gathers rainwater for use in toilets and landscape irrigation.

  • "We wanted to do whatever we could to encourage wellness," Wyrsch said. The workout room is open to all employees along with well-appointed locker rooms.

  • Encouraging the bike commute is another wellness initiative.

  • Wyrsch said she was gratified to see new levels of employee interaction take off after consolidating Vestas employees who used to work in four different buildings into one.

  • Mark Edlen, CEO of Gerding Edlen, was proud to show off his company's new headquarters, which trades in private offices for all common space.

  • Gerding Edlen's offices feature recycled shipping crate flooring from Viridian and 100 percent recycled carpet.