Facebook's Prineville Data Center wins Fast Company design award

View photo gallery (3 photos)
Facebook's Prineville Data Center is adding design innovation to its list of awards.
Alan Brandt

Facebook's Prineville Data Center is adding design innovation to its list of awards. 

It's been lauded across the energy and tech industries for its efficiency, but Facebook's Prineville data center added a new kind of recognition this week when Fast Company magazine presented the team who designed the huge data center an Innovation by Design award.

Sheehan Partners, the Chicago architecture firm Facebook hired to build in central Oregon, walked away with the Innovation by Design award in the "Spaces" category, beating out a gallery in Korea and a museum in France among many other extravagantly designed finalists.

Of the Prineville data center, Fast Company's judges said "This building is one massive airflow machine: By capturing outside air and cooling it with pressurized mist, no air-conditioning is required for the servers within."

They called the project "hypergreen" and lauded the fact that "infrastructure can be beautiful."

Other Portland-based creations were finalists for the awards including, in the industrial category, Ziba Design's Jumpseat, a compact folding seat for theater seating installed in the Portland-based design firm's own auditorium.

Nike had two finalists in the consumer products category, including its Flyknit technology.

Facebook's data center has collected kudos for its green operations in central Oregon including LEED Gold certification and a green building award from Engineering News and Record. Earlier this year, Facebook touted the center's water efficiency and released data about its carbon footprint.

Comments

If you are commenting using a Facebook account, your profile information may be displayed with your comment depending on your privacy settings. By leaving the 'Post to Facebook' box selected, your comment will be published to your Facebook profile in addition to the space below.